Springer spaniel englez este originar din Marea Britanie, unde a fost dezvoltat drept un caine de vanatoare care sa aduca vanatul. Este foarte apreciat in inteaga lume pentru inteligenta, simtul olfactiv si instinctele sale de vanator.

Springer spaniel englez este un catel mijlociu (are 47,5-50 cm inaltime si o greutate de 18-22,5 kg) cu o forta iesita din comun, urechile sunt mari si plecate, ochisorii mici si foarte agili, este mereu atent la ce se intampla in jur, nasul mare cu un foarte bun simt olfactiv, codita este mereu in jos. Blanita deasa are firul drept sau cret, este mai lunga pe urechi si membre, are un guler bogat. Poate fi de culoare alba, roscata, neagra, cat si combinatii ale acestora, cu sau fara pete.

Springer spaniel englez este un catel iubbitor cu familia si copii, loial stapanului si foarte muncitor, ar face orice sa isi multumeasca stapanul. Inteligent si usor de dresat, este foarte ascultator, dar cateodata poate sa fie si incapatanat. Este un izvor de energie si ii place sa alerge foarte mult si sa se joace, de aceea nu se adapteaza la viata de apartament si ar nevoie de o curte mare, plus iesiri in natura. Il recomand vanatorilor care au experienta in cresterea cainilor sau persoanelor care fac multe plimbari in natura, nu este un caine de companie pentru a are nevoie sa isi manifeste instinctul de vanator, altfel vor aparea dereglari de comportament. Are nevoie de foarte multa atentie si de periaj zilnic, altfel blanita lui se va incalci si va da aspect de caine neingrijit. Cand iesiti afara trebuie sa poarte o lesa pentru ca nu este de incredere cu animalele mici din cauza instinctului sau de vanator