Spaniel de apa irlandez este originar din irlanda si mai este cunoscut si sub numele de spaniel cu coada de sobolan. Rasa a fost obtinuta in anul 1850 pentru vanaoarea de animale mici si pasari, de atunci este foarte apreciat in toata lumea pentru inteligenta si instinctul sau de vanator.

Spaniel de apa irlandez este un catel mijlociu (are o inaltime de 52-60 cm si o greutate de 20-30 kg) cu un corp suplu, dar foarte puternic, are capul masiv cu maxilare puternice, urechile lungi si plecate, nasul mare cu un foarte bun simt olfactiv, ochisorii mici si ageri, este mereu atent la ce se intampla in jur. Coada este subtire si lunga, de unde ii vine porecla de “coada de sobolan”. Membrele sunt puternice, il ajuta sa alerge foarte repede. Blanita este creata si aspra, are firul semi-lung de culoare rosu sau maroniu.

Spaniel de apa irlandez este un catel plin de energie care alearga mult, insa de multe ori e timid si retras si nu prea socializeaza cu ceilalti caini, nu ii plac strainii, insa exceleaza prin inteligenta si instinctul sau de vanator. Pe teren este foarte ascultator si isi ia munca in serios, este foarte loial stapanului si usor de dresat. Are nevoie de un spatiu foarte mare, o curte, sub nici o forma nu se adapteaza la viata de apartament. Trebuie periat zilnic din cauza blanitei lui care se incalceste foarte usor, sufera mult daca este legat si nu poate fi de incredere langa animalele mici. Va recomand cat mai multe exercitii in aer liber, iar cand iesiti la plimbare trebuie sa poarte lesa.