Settter irlandez rosu si alb este originar din Irlanda si dupa cum va spuneam si in articolul precendet este o rasa independenta de settter irlandez. Este o rasa veche dezvoltata pentru vanatoarea de pasari si animale mici, foarte apreciat peste tot in lume pentru inteligenta, simtul olfactiv si dragostea lor fata de copii. Rasa a fost in pericol de disparitie in anii 1920 si 1970, insa cu ajutorul iubitorilor speciei a facut o revenire miraculosa, iar astazi este in afara oricarui pericol.

Settter irlandez rosu si alb este un catel mijlociu-mare (are o inaltime de 55-65 cm si o greutate de 18-31,5 kg), are un corp suplu dar musculos, ceea ce il face foarte agil si rapid. Are maxilare puternice si o muscatura periculoasa, nasul este mare cu un bun simt olfactiv foarte apreciat de vanatori, codita este lunga si subtire purtata plecat. Urechile sunt mari si lasate, insa are un auz fin. Blana are culoarea de baza alba cu pete roscate, mult mai intensa pe fata unde formeaza o masca. Are firul semi-lung pe corp si lung pe piept si membre.

Settter irlandez rosu si alb este un catel iubitor cu toti membri familiei, insa si scu strainii ceea ce inseamna ca nu este un bun caine de paza, se joaca foarte mult cu copii si ceilalti caini, dar nu este de incredere langa animalale mici din cauza instinctului sau foarte puternic de vanator. Este foarte destept si dornic sa invete lucruri noi, ceea ce il face usor de dresat, dar va recomand un dresor profesionist. Este un catel pentru incepatori, dar necesita multe plimbari in aer liber si multe exercitii imrpeuna, plus cat mai multa socializare cu alti caini. Nu se adapteaza la viata de apartament pentru ca este un izvor de energie si sufera mult daca este lasat singur sau legat, poate distruge lucruri prin casa daca este plictisit. Trebuie periat zilnic pentru ca blanita lui lunga se va incalci si da senzatia de catel neingrijit, cand iesiti afara trebuie sa poarte o lesa.