Kooikerhondje este originar din Olanda si este o rasa antica ce dateaza inca din secolul al XVl-lea. Este un catel foarte rar care aproape a disparut in al doilea Razboi Mondial, astazi mai exista in cateva canise din Olanda. Initial a fost folosit la vanatoarea de rate, insa dupa ce populatia de rate a scazut dramatic cainele a ramas fara slujba, iar astazi este doar un catel de companie.

Kooikerhondje este un catel de talie mica (are o inaltime de 35-40 cm si o greutate de 9-11 kg) cu cap mare, ochisorii mici, nasul mare si negru cu un bun simt olfactiv, urechile mici si plecate. Are 2 randuri de blana, unul scurt si des, altul lung de culoare alba cu pete roscate, are o masca rosie cu o pata alba in frunte, parul de pe urechi este negru-roscat, codita este purtata plecata.

Kooikerhondje este un catel jucaus si plin de viata, insa foarte galagios, comunica mult si isi iubeste familia, este foarte loial stapanului si prudent cu strainii. Se dreseaza usor fiind foarte inteligent si dornic sa invete lucuni noi, va recomand cat mai multe exerciti impreuna si socializare cu alti caini. Are nevoie de un spatiu mare unde sa alerge si sa se joace, insa nu este de incredere langa animalele mici din cauza instinctului sau foarte dezvoltat.