Cocker-ul spaniel este originar din Statele Unite ale Americii, unde a fost crescut pentru vanatoarea de animale mici. In prezent, este foarte apreciat drept cain de companie.

Cocker-ul spaniel este un catel de talie mica (are 35-37,5 cm inaltime si 9-11 kg in greutate), principala caracteristica sunt urechile lungi, ochisorii mici si ageri, nasul mare cu un puternic simt olfactiv. Blanita este moale si matasoasa fiind mai lunga la guler si pe picioare, exista o larga varietate de culoare.

Cocker-ul spaniel este foarte jucaus si prietenos cu familia si copii, inteligent  si dornic sa invete lucruri noi, ceea ce il face usor de dresat, muncitor si dornic sa isi multumeasca stapanul. Are nevoie de mult spatiu sa alerge, se poate adapta si la viata de apartament daca este scos afara pentru plimbari lungi. Desi astazi nu mai este folosit la vanatoare, daca aveti aceasta pasiune va recomand sa il scoateti in aer liber sa isi manifeste instinctele de vanator. Are nevoie de cat mai multa socializare cu alti caini si daca puteti sa aveti macar 2 exemplare sa se joace impreuna. Trebuie sa il periati zilnic altfel blanita lui deasa o sa se incurce si o sa dea senzatia de caine neingrijit. Nu ii place sa fie legat sau sa fie lasat singur mult timp, asa ca incercati sa evitati pe cat posibil acest lucru.