Brittany este originar din  Franta, dateaza din secolul XlX-lea, unde era folosit pentru vanatoare. In scurt timp a ajuns si in Statele Unite ale Americii unde a devenit foarte popular printe vanatori, astazi fiind mai mult un catel de companie, insa cu puternice instincte de vanator.

Brittany este un catel mijlociu (are 44-51 de cm inaltime si 13,5-18 kg greutate), suplu, dar musculos, membrele sunt lungi, ochisorii sunt mici si ageri, urechile plecate, nasul mare are un foarte bun simt olfactiv, unele exemplare nu au coada, altele daca au este foarte scurta, blanita este creata, poate sa fie roscat, alb, cat si combinatii ale acestora.

Brittany este foarte destept si dornic sa invate lucruri noi, de aceea va recomand dresajul pozitiv realizat de un profesionist, este foarte iubitor cu familia, insa nu si cu copii. Nu poate sa fie de incredere cu animalele mici din cauza instinctului sau, va recomand sa il folositi la vanatoare altfel va incepe sa vaneze singur prin curte, nu se adapteaza la viata de apartament pentru ca are nevoie de mult spatiu sa alerge. Va recomand cat mai multe activitati impreuna in aer liber si socializare cu alti caini, daca ii oferiti atentie va va recompensa cu multa dragoste.