Reproducerea broastelor testoase in captivitate este foarte dificila si chiar si crescatorii experimentati au probleme, insa eu astazi o sa va prezint principalele etape pe care trebuie sa le parcurgeti pentru a avea o noua generatie de testoase.

Dupa ce au iesit de la hibernare, trebuie sa ii hranim controlat oferindu-le o dieta echilibrata bogata in proteine, calciu si vitamine, insa mare atentie la obzitate care poate produce sterilitate.

Hrana reproducatorilor trebuie sa fie cat mai proaspata, iar broscutelor carnivore incercati sa le dati animale vii (gandaci, viermi, pui de soarece, pesti) pe care sa le alerge un pic, sa faca miscare si sa aibe o digestie buna. Pun foarte mult accentul pe diversitate, plus un supliment de vitamine este bine venit.

Terariul trebuie prevazut cu 2 zone: zona calda cu temperaturi de 28-30 de grade si zona rece unde temperatura trebuie sa fie de 20-22 de grade, astfel incat broscuta testoasa poate sa isi aleaga temperatura la care vrea sa stea. Temperatura este foarte importanta si pe timp de noapte cand va recomand sa le tineti la 20 de grade sa faca diferenta dintre noapte si zi. Aceste diferente se realizeaza cu ajutorul uni bec de caldura si a unui termometru cu care sa monitorizati temperatura.

Lumina trebuie tinuta aprinsa exact cat bate soarele, trebuie sa imitam cat mai bine elementele din natura.

Am observat ca aveti mai multe sanse la o imperechere reusita daca inainte sa le puneti impreuna separati masculii de femele in 2 acvarii, dar sa se poata vedea. Masculii vor fi mult mai excitati, ba chiar vor lovi usor cu carapacea in peretii acvariului de nerabdare si cand ii puneti impreuna femelele vor accepta mai repede masculii.

Cea mai buna perioada de imperechere este martie-iunie, dar femela stocheaza sperma si poate depune oua de mai multe ori pe an.

Dupa ce i-ati pus impreuna masculul va incepe un dans nuptial prin care va incerca sa impresioneze femela: va face crercuri pe langa ea, o va lovi usor peste carapace pentru a o face sa vibreze, o va atinge usor pe barbie si in unele cazuri o va musca usor (nu va faceti griji, femela nu este in nici un pericol).

Femela depune in medie 4-20 de oua de mai multe ori pe an, iar prima depunere va fi in lunile iunie-iulie pentru care trebuie sa va pregatiti in prealabil. Introduceti in acvariu in zona de odihna o cutie mare plina cu nisip fin (50%) si fibra de nuca de cocos (50%) cu o umiditate de 80% in care femela va sapa si va depune oualele, apoi le va abandona (nu protejeaza cuibul). La 24 de ore diferenta dezgropati foarte atent oualele.

Va recomand sa cititi in continuare articolele mele despre “incubator pentru oualele de broasca testoasa” si ulterior “puii de broasca testoasa”.