Addax mai este cunoscuta si sub numele de “antilopa cu coarne insurubate”, este o specie pe cale de disparitie, foarte amenintata. Este originara din Sahara si dupa cum ii sune si numele este o antilopa cu coarne mari, arcuite, dar se deosebeste de restul antilopelor prin dintii sai patratosi si foarte mari perfect adaptati sa rumege plantele cu tepi din desert. In natura aproape ca nu mai exista din cauza vanatului excesiv, insa in captivitate gradinile zoologice fac eforturi sa salveze aceasta specie, dar rezultatele nu sunt promitatoare.

Addax creste pana la inaltimea de 1 metru (la nivelul umarului) si cantareste intre 60-120 kg. Culoarea difera in functie de anotimp, pe timp de iarna sunt maronii pe cand vara sunt alb complet, isi schima culoarea ca sa respinga cat mai mult razele puternice ale soarelui si sa nu faca insolatie, aceasta adaptare le salveaza viata si continua sa o faca chiar si in captivitate unde au o temperatura potrivita chiar si pe timp de vara. Si masculul si femela au coarne care ating uimitoarea lungime de 80 cm femele si 120 cm masculii, acestea sunt principala lor aparare, insa sunt folosite de masculi si la lupta pentru femela. Acestia se lovesc cap in cap, apoi se imping; castigatorul este masculul mai puternic care impresioneaza femela. Aceasta lupta este doar sa determine care este mai puternic si mai sanatos, rareori se ranesc serios. Speranta de viata este de 19 ani, insa in captivitate traiesc pana la 25 de ani.

Sunt ierbivore nocturne care pot sa traiasca toata viata fara a bea apa pentru ca isi iau umiditatea din plantele consumate, o adaptare senzationala la viata in desert. Consuma iarba, legume, fructe si orice boschet vad in cale, nu sunt pretentioase si manaca tot de la frunze, flori, chiar si crengile tinere. Hrana lor preferata este copacul de acacia, insa consuma doar ce e la baza, restul lasa pentru girafe.

Femelele ating maturitatea sexuala la varsta de 3 ani, iar masculii la varsta de 2 ani si se imperecheaza primavara. Perioada de gestatie dureaza 9 luni dupa care nasc un singur pui care cantareste 5 kg la nstere, insa creste foarte repede datorita laptelui mamei bogat in proteina. Puiul merge singur dupa prima ora de viata si va fi complet independent dupa 6 luni.

A ajuns sa fie in pericol din cauza vanatului excesiv pentru carne, piele si coarne care sunt foarte valoroase, insa si din cauza distrugerii habitatului sau natural de catre fermieri care au construit sate si terenuri agricole. Astazi mai exista 500 de exemplare in natura care sunt protejate de lege