Cel mai mare carnivor terestru: ursul polar.
Ursul polar este cel mai mare carnivor terestru, masculii ating 700 kg, iar femelele 350 kg. Stand pe labele din spate pot atinge 3 metri, este perfect adaptat la frig si pentru a merge si a vana foci pe gheata sau in apa. Chiar daca se nasc pe uscat petrec foarte mult timp in apa unde vaneaza in permanenta, dar o data cu incalzirea globala teritoriul lor scade si o data cu el si numarul ursilor polari, la asta se adauga si vanatoare excesiva, blana lor este foarte valoroasa, iar carnea este o delicatesa in multe tari. Numarul lor a scazut dramatic la 20.000 de exemplare.
Cea mai veche fosila de urs polar dateaza de acum 130.000-110.000 ani si a fost descoperita in Prince Charles Foreland, cu ajutorul ei s-a stabilit ca ursii polari au evoluat din ursii bruni cand au fost izolati in perioada glaciara din era Pleistocen.
Habitatul lor include Danemarca, Norvegia, Rusia si Statele Unite ale Americi (Alaska) si Canada. In toate aceste tari, ursii polari sunt protejeati de lege. Sunt tranchilizati, apoi monitorizati cu emitatoare introduse sub piele.
Cum va spuneam la inceput este cel mai mare carnivor terestru, recordul il detine un exemplar de o tona impuscat in 1960 in Alaska. Are picioare foarte puternice pentru a-si sustine greutatea, musculatura foarte dezvoltata pentru inot si vanatoare (poate scoate o foca de 100 kg din apa cu o singura lovitura), labele sunt special dezvoltate pentru inot (au fost observate exemplare in apele oceanului Arctic la 320 km de tarm – blana lor deasa ofera flotatie), labele au un diametru de 30 cm cu gheare lungi cu care sfasie carnea focii. Are 42 de dinti care reflecta dieta lui carnivora.
Un animal perfect adaptat si la viata terestra, cat si la cea marina, inoata cu o viteza de 9,7 km pe ora, pe uscat merg cu 5,6 km pe ora, dar viteza lor maxima poate fi de 40 km pe ora.
Cum vaneaza ursii?
Ursii polari folosesc 3 metode de vanatoare:
Cu ajutorul instinctelor lor foarte dezvoltate vaneaza foci, care sunt milioane in apele Arcticului . Ursii au rabdare si asteapta la gaurile din gheata unde focile vin sa respire. Pe timp de primavara-vara, focile au avantaj pentru ca e gheata subtire si vad si aud pasii ursului pe gheata si se duc la alta gaura, dar pe timp de iarna ursi au vantaj pentru ca labele lor nu produc zgomot pe gheata groasa si cand o foca expira, acestia o miros si o scot din apa, apoi cu o singura muscatura ii zdrobesc capul.
Ursi mai incearca sa se strecoare tiptil aproape de o foca care doarme pe gheata, cand se apropie suficient, accelereaza si pana cand foca isi da seama ce se intampla este moarta.
Ursii mai prefera si locurile unde focile nasc puii pentru ca acestia sunt foarte lenti si sunt o prada usoara pentru ursi.
Adulti mananca pielea si grasimea focii, pe cand puii si juvenilii prefera carnea bogata in proteine.
Sunt animale foarte periculoase si fac victime in fiecare an, nimeni nu trebuie sa subestimeze acesti pradatori, in special daca vedeti un pui singur pentru ca mama este foate aproape si este foarte protectoare, iar situatia poate avea un singur final tragic pentru om.