23
Nov

Piton

O sa vorbim astazi despre pitoni, informatii generale, apoi in posturi viitoare o sa luam fiecare specie in parte si o sa fac un caresheet.

Pitonul nu are venin, asa ca isi sufoca prada cu corpul sau musculos. Isi foloseste capul numai pentru a imobiliza prada, apoi isi aduce corpul (care este principala sa arma) peste aceasta si o strange. Este un animal care isi conserva energia chiar si cand vaneaza, asa ca prada o data imobilizata nu mai poate sa isi mareasca cutia toracica pentru a inspira oxigen si este fortata sa expire, atunci sarpele mai strange un pic fara a folosi prea multa energie.


Sursa

Sunt intalniti in Africa, Asia si Australia unde traiesc in toate conditiile de mediu: paduri, paduri tropicale, deserturi si zone aride, pe langa rauri si zone mlastinoase. Pitonii sunt animale terestre, unele specii sunt si arboricole si toate stiu sa inoate foarte bine.

In natura se hranesc cu mamifere, pasari, rozatoare de toate marimile, in functie de specia de piton, de la soricei pana la porc mistret sau antilope.


Sursa

Se reproduc primavara, iar femela depune oua pe care le incubeaza, crescand temperatura contractandu-si muschii ritmic. Asta nu e o generalitate, sunt anumite specii care depun oualele in pamant la o temperatura constanta, apoi le abandoneaza. Pui sunt independenti din prima secunda de viata.

Pitonul detine recordul de cel mai lung sarpe din lume (pitonul reticulat – Python reticulatus) care, in medie, creste pana la 6-7 metri, dar au fost descoperite exemplare de peste 10 metri. Insa nu toti pitonii sunt giganti, exista specii chiar sub un metru si foarte subtiri (pitonul copiilor – Antaresia childreni, creste pana la 90 cm si traieste 20-30 ani).


Sursa

Pentru un incepator recomand un piton regal, care este cel mai usor de intretinut si cel mai comun dintre toate speciile. Pentru avansati, un piton birmanez sau chiar un reticulat. Speciile arboricole (gen Morelia viridis – green tree python) sunt mult mai greu de intretinut, au nevoi speciale si crescatorul trebuie sa fie experimentat pentru ca sunt agresivi si musca orice misca in terariul lor.


Sursa

Related posts:

  1. Cei mai mari serpi din lume
© Copyright 2010-2016 ThaoPets. All rights reserved. Created by Dream-Theme — premium wordpress themes. Proudly powered by WordPress.

Switch to our mobile site