2
Jul

Ciclarea acvariului

Acesta este un guest post scris de Alin.

Ciclarea este cel mai important proces biologic care stă la baza unui acvariu sănătos, implicit a peştilor plini de viaţă şi a plantelor luxuriante. Când acest proces este corect realizat, munca acvaristului devine mult mai uşoara, îşi va putea permite ocazional sa sară peste obişnuitul schimb de apă din fiecare săptămână şi nu va avea probleme cu vietăţile din acvariu.

Dar haideţi să vedem ce presupune acest proces de ciclare. După cum îi spune numele se referă la un ciclu, în fond şi la urma urmei astfel trebuie să ne gândim la el-ciclul azotului la scară mică în acvariul nostru. Realizarea lui se va face în felul următor: se va instala în acvariu substratul, încalzitorul setat la temperatura optimă a peştilor cu care urmează să populăm acvariul, se instalează filtrul(de preferinţă extern şi dotat cu o cantitate cât mai mare de material de filtrare biologică), se adaugă apa. Se lasă apa o zi pentru a ajunge la temperatura optimă, cu filtrul şi încalzitorul pornit. Se pot adauga şi plantele chiar înainte de finalizarea procesului de ciclare. Apoi se vor pune in acvariu 2-3 peştişori şi tot cam atâţia melci. Trebuie reţinut că aceşti peşti vor fi supuşi unui stres biologic şi este posibil să îi pierdeţi. Nu vă faceţi probleme, tot răul spre bine deoarece după finalizarea procesului nu veţi mai avea pierderi. Aceşti peşti si melci vor fi hrăniţi de 2-3 ori pe zi. În mod normal peştii de acvariu se hrănesc o singură dată pe zi cu cantitatea de hrană pe care aceştia o pot consuma in 2-3 minute. Să revenim însa la ciclare. Hrănind aceşti peşti în exces practic vom introduce în apă o cantitate mare de nutrienţi, implicit de azot. În apa se găsesc diferite bacterii, printre care şi genul Nitrosomonas care ne interesează în mod deosebit. Primind o cantitate mare de hrană care provine din hrana peştilor şi din azotul eliminate de aceştia prin fenomenele biologice, aceste bacterii se vor înmulţi. Înmulţirea lor are loc în suprafeţele poroase ale mediilor de filtrare biologică disponibile în magazinele de specialitate. După aproximativ 2-3 săptămâni, putem considera că acvariul este ciclat şi putem treptat popula acvariul cu peştii pe care dorim să îi admirăm în fiecare zi. Din acest moment peştii vor fi hrăniţi doar o dată pe zi.

Ce se întâmplă în acest proces defapt?  Prin procesele fiziologice peştii elimină nitriţi care sunt foarte toxici, hrana în exces de asemenea duce la apariţia acestei substanţe. Bacteriile gen Nitrosomonas care aderă la spaţiile poroase din mediile de filtrare practic se hrănesc cu aceşti compuşi, având ca rezultat nitraţii. Aceste substanţe sunt mult mai uşor tolerate de peşti ba chiar mai mult, plantele îi folosesc pe post de nutrient, ducând implicit la dispariţia lor.

Spuneam că ciclarea se realizeaza în fltru. Principiul pe care funcţionează un filtru este absorbirea apei ‘’murdare’’, trecerea ei prin mediile de filtrare unde practic materiile toxice sunt consumate de către bacterii şi apoi evacuarea apei curate înapoi în acvariu.

Există practic doua metode de ciclare:

a) cu peşti, care este metoda cea mai recomandată pentru că şi peştii îşi aduc contribuţia la finalizarea procesului (metoda a fost descrisă mai sus)

b) fără peşti, o metoda incompletă spun eu deoarece nu se formează şi acele bacterii care descompun azotul rezultat din procesele fiziologice ale peştilor. Metoda prin care se realizează această ciclare este prin adăugarea zilnică de hrana in acvariul fără peşti, timp de 3 săptămâni după care se vor pune şi peştii pe care dorim să îi avem în acvariu. La această metodă există riscul ca peştii să aibă de suferit, întrucât sunt puşi practic într-un sistem care nu se poate curăţa.

Bineînţeles că sistemul trebuie ajutat cu schimburi săptămânale de apă de 20% din volumul acvariului şi aspirarea fecalelor peştilor de pe fundul bazinului.

Foarte important să nu se schimbe niciodată toată apa din acvariu pentru că asta ar însemna să luăm procesul de la capăt, deci vom schimba maxim 20% pe săptămână. Materialele filtrante se vor spăla doar atunci când debitul filtrului scade vizibil şi NICIODATĂ cu apa curată de la robinet ci doar clătite uşor în apa scoasă din acvariu. Filtrul va trebui să funcţioneze fără încetare, o pauză de 20 de minute poate avea ca efect moartea bacteriilor, implicit deciclarea acvariului. Moartea bacteriilor se datorează lipsei oxigenului pe care ele il obţin din apa oxigenată care este pompată constant din acvariu.

Nu recomand folosirea substanţelor care promit ciclarea deoarece de multe ori mai mult rău fac.

Mult success cu noul acvariu.

No related posts.

© Copyright 2010-2016 ThaoPets. All rights reserved. Created by Dream-Theme — premium wordpress themes. Proudly powered by WordPress.

Switch to our mobile site